Информация

Нови продукти

mallonline.ovo.bg
ПРОСТАТА

Здравословни проблеми - Простата - Решение с Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Простатата е жлеза, която е част от мъжката полова система. Тя произвежда вещества, които са част от еякулата (спермата). Обикновено, формата на простатата е във вид на кестен. Средните размери на простата са 3.5 х 4.5 х 2.5 cm. Тежи между 16 и 22 грама. Тя се нам...

Здравословни проблеми - Простата - Решение с Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Простатата е жлеза, която е част от мъжката полова система. Тя произвежда вещества, които са част от еякулата (спермата). Обикновено, формата на простатата е във вид на кестен. Средните размери на простата са 3.5 х 4.5 х 2.5 cm. Тежи между 16 и 22 грама. Тя се намира дълбоко в таза, под пикочния мехур. През простата преминава уретрата, която транспортира урината от пикочния мехур до отвора на пениса. Простатата е съставена от жлезиста, мускулна и съединителна тъкан.

Тя е разделена на предна, периферна, централна и преходна зона. Всяка зона се отличава със свои, собствени характеристики и различно значение от гледна точка на функцията й и заболяванията.

Функцията на простатата не е напълно изяснена. Продуктите на простата влизат в състава на семенната течност (спермата). Спермата съдържа вещества, които имат различни биологични активности: простагландини, имуноглобулини, спермин, фруктоза, лимонена киселина, различни ензими и т.н.

Простагландините са важни за процесите ерекция, еякулация, подвижността на сперматозоидите. Секретите на простатата съдържат вещества, които защитават репродуктивността и защитават от инфекция на пикочните пътища.

При много мъже след 30-годишна възраст стои проблема с увеличения размер на простатата. Това обикновено е доброкачествена хиперплазия на простатата. Заболяването е много често срещано, макар и неправилно, често да се смята, че това увеличение е нормално. С нарастването на възрастта честотата на това заболяване се увеличава, така че 50-90% от мъжете на възраст между 50 и 80 години имат симптоми на хиперплазия на простата.

големената простата може да притиска уретера и да причини намаляване на потока на урината от което се появява проблем с уринирането.

И други заболявания на простатата (освен простатита) са много по-вероятни да се случат с увеличаване на възрастта. Така, например, ракът на простатата се среща много рядко при по-младите мъже и много често при мъжете над 45-50 години.

От друга страна, възпалението на простатата (простатит) се среща във всяка възраст, следователно никой не е пощаден от риска да се разболее от някакъв вид простатит.

От какви заболявания страда простатата?

Доброкачествена хиперплазия на простатата

Изразява се в уголемяването й, което може да допринесе за притискане на уретера и проблеми с уринирането.

Симптоми при доброкачествена хиперплазия на простатата:

Тежестта на симптомите може да бъде пропорционална на увеличението на простатата, но не е задължително. Това означава, че понякога малко уголемена простата може да направи големи проблеми, както и че много уголемена простата, може да причини малки проблеми.

Най-честите симптоми са:
 • отслабване на струята на урината;
 • трудно изходно уриниране;
 • напрягане при уриниране;
 • непълно изпразване на пикочния мехур;
 • неустоими позиви за уриниране, така че е трудно или невъзможно тяхното потискане;
 • неволно изпускане на урина;
 • учестено уриниране (през деня и/ или вечер).
Усложнения, които могат да настъпят и да бъдат причинени от доброкачествената хиперплазия на простатата:
 • инфекции на пикочните пътища, които трудно се лекуват и често се появят отново отново;
 • внезапно запушване на пикочния канал с последвала неспособност за уриниране;
 • кръв в урината;
 • увреждане на пикочния мехур и бъбреците- камъни, дивертикулоза;
 • интоксикация- натравяне ня организма (уремия) поради нарушена бъбречна функция.

Не винаги трябва да присъстват всички симптоми.

Понякога, въпреки че болестта е напреднала без симптоми, първите симптоми могат да настъпят с увреждането на бъбреците. За да се избегне това, е много важна редовната проверка на простатата.

Простатит

Простатитът е възпаление на простатата. Възпалението, като процес е реакция на организма срещу попадналите в него вредни вещества. Тези вещества могат да бъдат биологични (бактерии, вируси, гъбички и т.н.), химични, физични и механични. Възпалението на простатата най- често се причинява от биологични агенти- гонорея, коли бацили, стафилококи, стрептококи, В вирус (грип, мононуклеоза, заушка), гъбички,трихомона, хламидия.

Какво улеснява появата на инфекции?
 • съществуваща инфекция на пикочните пътища;
 • попадане на различни предмети в уретрата;
 • прекомерното кръвоснабдяване на простатата (резултат от физическо усилие, дълго ходене или седнало положение, прием на алкохол, дългосрочна сексуална възбуда, и т.н.).

Простатитът бива остър, хроничен и небактериален.
Остър простатит

Острият простатит започва внезапно с повишена температура над 39 градуса, главоболие, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, студени тръпки и треперене. Движението е трудно или дори невъзможно. Болката е в долния участък на таза, между тестисите и аналното отвърстие и се усилва и при ходене по голяма нужда.. Уринирането е трудно и често болезнено.

Хроничен простатит

Хроничен простатит може да се получи след остро възпаление на простатата, ако не е лекувано правилно. Хронично възпаление обаче може да бъде и начално състояние. Най-честите причини са Ешерихия коли. По-рядко има и други агенти. Появата на хронично възпаление на простатата улеснява съществуването на инфекции на пикочните пътища, заболяване на простатата и наличието на камъни в простатата.

Симптомите могат да отсъстват изцяло или да са много леки. Понякога се откриват бактерии в урината. Уринирането може да бъде често, особено през нощта и трудно. Може да се появи и изтичане на секрет от уретрата, особено през нощта. Рядко се появява кръв в урината или в спермата. За разлика от острото възпаление, хронично възпаление на простатата може да е минимално симптоматично, като болки в областта на простатата, с неясен дискомфорт, усещане за студ в таза и гениталиите. Болките, ако не е силни, а тъпи, са неприятни и психически дразнещи и се локализират в областта на тестисите, пениса, слабините и др.

Потентността може да бъде отслабена в по-голяма или в по-малка степен. Импотентността е възможно да бъде свързана с простатита, но може да има други причини.

Усложненията на хроничия простатит се изразяват във възпаление на семенните везикули, епидидимиса или тестисите. В простатата могат да се образуват камъни (prostatoliti). Най-често срещаното и най-важното усложнение е инфекцията на пикочните пътища, която чрез правилна терапия може да бъде излекувана, но много бързо се появява отново (рецидиви).

Небактериален простатит

Това е изключително често срещана форма на простатит. Тя се характеризира с липса на инфекция, т.е причината е неизвестна и не може да бъде идентифицирана. Все пак, има всички признаци на възпаление. Все още не е известно каква е причината за този вид простатит. Подозира се, възможността, че това е автоимунно заболяване, но не е със сигурност потвърдено.

Симптомите имат подобие на тези, които се проявяват при хроничен бактериален простатит. Уринирането може да бъде често, особено през нощта и трудно. В редки случаи се появява кръв в урината или в спермата. Усеща се под формата на дискомфорт и тежест в областта на простатата и усещане за студ в таза и гениталиите. Болките, ако не са силни, а тъпи са неприятни и психически дразнещи, и се проявяват в областта на тестисите, пениса, слабините и др.

Рак на простатата

Ракът на простатата представлява злокачествено заболяване на простатата (карцином на простатата).

Това е едно от най-често срещаните ракови заболявания при мъжете, заедно с рак на дебелото черво и рак на белия дроб.

Засяга най-често при мъжете на възраст над 45 години, докато при по-младите е рядкост.

Причините за появата на рак на простатата са все още неизвестни, въпреки че има много теории, но нито една от тях досега не е напълно приета и е много вероятно множество съвместни фактори да допринасят за заболяването.

Класификацията на рака на простатата е доста сложна, защото е свързана с подстадии, което значително повлиява прогнозата и лечението.

Опростената класификация е достатъчна за разбиране на същността и е следнота:
 • Интрапростатен стадий- характеризира се с развитието на тумори само в простатата;
 • Локално инвазивен стадий- когато туморът пробие капсулата (обвивката) на простатата започва да се разпространява в околните органи;
 • Генерализиращ стадий- включва образуването на далечни метастази ( в белия дроб, черния дроб, бъбреците, костите, мозъка, и т.н.).
Симптоми на рак на простатата

За съжаление, при появата на рак на простатата, същата работи нормално, без никакви симптоми. Ето защо е трудно да се открие на време, докато той все още е лечим. Ако някога е имало и хиперплазия, може да има симптоми, които са типични за разширения на простатата.

В по-късното развитие на болестта се появяват различни симптоми, включително болка, в зависимост от органите, които са засегнати- белия дроб, черния дроб, бъбреците, дебелото черво, гръбначния стълб, ставите, мозъка.

Проблемно е и общото състояние от състояние на умора, загуба на апетит и анемия.

Хранителни добавки за профилактика и здраве при здравословни проблеми с простатата:

Алтернативна превенция и лечение.

Още

ПРОСТАТА Съдържа 38 продукта.

за страница
Показване на 1 - 12 от 38 артикула
Показване на 1 - 12 от 38 артикула