Информация

Нови продукти

mallonline.ovo.bg
ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Здравословни проблеми - Щитовидно жлеза - Решение с Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Щитовидната жлеза е малък орган- жлеза, разположен в паренхимната долна половина на врата. Тегло й е само около 20 грама.

Тя принадлежи към групата на ендокринните жлези, които отделят своите хормони в кръвта директно. Два са основните тироидни хормони, кои...

Здравословни проблеми - Щитовидно жлеза - Решение с Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Щитовидната жлеза е малък орган- жлеза, разположен в паренхимната долна половина на врата. Тегло й е само около 20 грама.

Тя принадлежи към групата на ендокринните жлези, които отделят своите хормони в кръвта директно. Два са основните тироидни хормони, които произвежда щитовидната жлеза- тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3). Тяхното производство се регулира от хипофизния хормон- тиротропин (TSH). В случай на намалено производство на хормоните Т3 и Т4, хипофизната жлеза произвежда по-голямо количество TSH и се опитва да стимулира щитовидната жлеза да увеличи работата си. Ако щитовидната жлеза не може да направи това, нивото на TSH се увеличава бързо, което може да доведе до гуша (увеличаване на щитовидната жлеза) с медицинското наименование хипертиреодизъм.

Хипертироидизъм е метаболитно нарушение, което е резултат от прекомерна секреция на хормони на щитовидната жлеза, т.е. щитовидна свръхактивност. Това е предимно заболяване на възрастните жени, като от най-висока заболеваемост страдат между 30 и 50-годишните. Заболяването е познато като Базедова болест и се характеризира с изпъкване на очите и изразена гуша.

Основните симптоми на хипертиреодизма са: загуба на теглото, повишен апетит, безсъние, безпокойство, нервност, непоносимост към топлина, повишено изпотяване, умора, мускулни крампи, менструални нарушения при жените и увеличена щитовидна жлеза. Проявите на хипертиреоидизъм може да варират от леки симптоми на умора, безсъние, загуба на тегло и треперене до много силно изразена тахикардия (бърз сърдечен ритъм), сърцебиене, тежко дишане и подуване на глезените. Пациентите с базедова болест имат увеличена щитовидната жлеза (гуша) и са с необичайно изпъкнали очи (exophthalmos). Метаболизмът на пациентите с хипертиреоидизъм е значително ускорен, което води до ускоряване на всички процеси в тялото и съответно до емоционален стрес в отговор на този проблем. Пациенттите често има епизоди на екстремни емоции, епизоди на плач и депресия, последвани от интензивна физическа активност и психическо еуфория и истерия.

Обратното състояние на хипертиреодизма е хипотиреодизъмът. Хипотиреодизъм е метаболитно заболяване, причинено от понижаване на количеството хормони на щитовидната жлеза в организма, което се проявява с различни симптоми. При това заболяване стойностите на Т3 и Т4 много рядко могат да бъдат в границите на нормалното. Проблемът се крие в грешка на тъканните клетки, които са рецептори за хормоните на щитовидната жлеза и това тяхно свойство отсъства.

Всичките симптоми на хипотиреодизма са в резултат от намаления метаболизъм. Пациентите наддават на тегло, изпитват непреодолима нужда от сън, апатични са, постоянно им е студено. Често страдат от запек, кожата им става бледа, а при по-тежките случаи се появяват отоци и сърдечна недостатъчност. Косата е суха и трудно се разресва, гласът е дрезгав поради оток на гласните струни, развива се загуба на слуха, появява се менструална дисфункция и стерилитет при мъжете и жените. Това е особено опасно за страдащите от тиреоидит на Хашимото, тъй като тези симптоми се развиват постепенно и страдащите свикват с тях. В следствие на това много от тези симптоми остават неразпознати до напредването на заболяването. Голяма част от пациентите не чувстват неудобства и хипотиреоидизмът може да бъде случайно открит.

Тези болестни състояния на щитовидната жлеза се отнасят към класа на автоимунните заболявания.

Хранителни добавки за профилактика и здраве при проблеми с щитовидната жлеза:

Алтернативна превенция и лечение.

Още

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА Съдържа 34 продукта.

за страница
Показване на 1 - 12 от 34 артикула
Показване на 1 - 12 от 34 артикула