Живовлякът, като народен лек

Латинското наименование на теснолистния живовляк е Plantago lanceolata, а на неговия братовчед- широколистния живовляк е Plantago major. И двата вида растения си приличат, както по състав, така и полечебни свойства.

Живовлякът е често срещано растение и вирее почти навсякъде- в ливади, на сенчести и влажни места …

От големия брой наши лечебни билки, живовлякът се радва на изключителна популярност.

Живовляк се използва предимно срещу респираторни заболявания, особено при тежка хрема, кашлица, магарешка кашлица,  белодробнаастма, дори при белодробна туберкулоза.

Живовлякът, като лечебна билка - Max Bio Life                Живовлякът, като лечебна билка - Max Bio Life

Използват се всички части на растението и във всякакъв вид- цялото растение и по отделно корените, листата, стеблата, цветовете и семената.

Тази билка, както никоя друга прочиства кръвта, белите дробове, стомаха, пикочните пътища . Следователно е полезна за хора, страдащи от малокръвие, анемия или пък имат лоши показатели на кръвта.

Освен това е полезна при диабет, срещу Ешерихия Коли, обриви,  при грубакожа, лишеи, кашлица, пресипнал глас. Помага също при деца, изоставащи във физическото си развитие, въпреки доброто хранене.

Живовлякът, смесен с равна част мащерка е много ефикасен при белодробни здравословни проблеми, особено при бронхиална астма. Приема се под формата на чай. Този чай се препоръчва и при чернодробни заболявания- хепатит.

Отличен ефект при бронхит, белодробна и бронхиална астма има следната настойка:

Към една чаша студена вода се прибавят една пълна чаена лъжичка кафява захар и парче лимон без кората. Така приготвената смес се нагрява до кипване и се оставя да хвърли от 4 до 5 ключа, след което се отстранява от огъня.  След отстраняването се добавя една чаена лъжичка от билката  живовляк. Сместа престоява така половин час, след което се изпива на малки глътки. При по- тежки случаи настойката се приготвя и се пие по 4 до 5 пъти.

Приемането на 8 грама семена от живовляк дневно, помагат срещу образуването на камъни в бъбреците. Едновременно с това се пие и чай от листата на билката.

Сокът на   живовляка прочиства кръвта и пикочните пътища от всякакви примеси и патогенни микроби, включително и от Ешерихия Коли. За възрастните дозата е по 1 супена лъжица, преди всяко хранене, а за децата- 1 чаена лъжичка.

Живовлякът е изключително полезен за лекуване на рани. За целта се използват пресните му листа, които се раздробяват на ситно и се поставят върху нараненото място. Прясно смлените листа помагат при ожулвания, порязвания, ухапвания от насекоми. Дори в някои стари литературни източници се твърди, че помагат при ухапвания от кучета, заразени с бяс, както и при ухапвания от змии.

Лапа от прясно смлени листа от живовляк с малко сол, поставена на шията, помага при заболяването гуша.

Пресни листа, залепени върху пликове от мазоли ще ги излекуват. Същото важи и за брадавиците.

За лимфните възли, дори ако възпалението им е причинено от злокачествено заболяване:

Майорана, за предпочитане в пресен вид, се накисва в зехтин. Зехтинът трябва да е в количество, достатъчно да покрие билката. Сместа престоява 10 дни на топло място. С така приготвената настойка се мажат болните места и се покриват с пресни листа от живовляк. Отгоре се слага памучна превръзка.

Пресните листа на  живовляка могат да излекуват всякаква открита рана, независимо от възрастта й. Същите се препоръчват и при тромбоза.

Чай от живовляк

Една пълна лъжица листа от живовляк се попарва с една четвърт литър вряла вода и я оставя да престои 2- 3 минути.

Чай от живовляк - смес

Една пълна лъжица листа от живовляк и толкова тамян се попарва с  една четвърт литър вряла вода. Оставя се да престои 2- 3 минути.

Лапа от листа на живовляк

Избират се пресни листа от двата вида живовляк, надробяват се на каша и се поставят на болното място.

Сироп от листа на живовляк- 1- ви вид

Две пълни шепи с пресни листа се смилат с месомелачка. Към получената каша се добавят 300 гр нерафинирана захар и 250 гр пчелен мед. След това се добавя вода на малки части до получаване на сиропена консистенция.

Сироп от листа на живовляк- 2-ри вид

В стъклен буркан се редуват пресни листа от живовляк и касис, като от време на време се притиска.  Когато бурканът се напълни, оставете за един ден за да се утаи и допълнете буркана по същия начин. Така докато бурканът се напълни.

Бурканът се закопава в земята, обвит с три- четири слоя пергаментова хартия. Върху капака се поставя дъска, а отгоре камък. Всичко това се покрива със земя, но така, че дъската и камъка да се виждат. След около три месеца, под влияние на равномерната температура сместа ще се претвори в сироп, който трябва да се изцеди със сокоизтисквачка (не по се използва платно за прецеждане). Готовият сироп се кипва.

При невъзможност да се изпълни този начин на приготвяне, бурканът може да се остави на слънце докато на дъното му не започне да се утаява течност/ сироп. След това се процедира по същия начин.