Какво е pH и защо е важно за човешкия организъм?

рН е мярка за алкалност (киселинност) на веществата. Измерва се по скала от 0 до 14, като мярката за неутралност е 7. Колкото по- ниско е числото на мярката за неутралност, т.е. 7 , толкова е по- голяма киселинността в организма и обратно, колкото по- голямо число се отчита от 7, толкова е по- ниска измерената киселинност.

Известният  патолог д-р Георг казва: "Всяка смърт, за която се твърди, че е естествена, е само крайната точка на напреднала киселинност"

Човешкото тяло притежава киселинно- алкално съотношение, изразено като рН, което всъщност е съотношението между положително заредените йони (формулиращи киселинност) и отрицателно заредените йони (формулиращи алкалност).

Човешкият организъм е в постоянен процес на упражнявано усилие за поддържане на киселино-базовия баланс. Когато този баланс бива нарушен поради някакви причини, в тялото настъпват многобройни здравословни проблеми. Важно е да знаете, че тук не става дума за стомашната киселина и рН на стомаха, а за рН на телесните течности и тъкани.

Точно както храната, съвременният начин на живот също насърчава ацидозата като вид състояние, в което се намира организма. Диетата на съвременния човек е изобилна на протеини, зърнени храни и захари, а всички те са предизвикателство за  организма. Алкалната храна се състои предимно от зеленчуци и хора, които имат намалена консумация на такива са склонни към проява на редица здравословни проблеми. Въпреки това количеството зеленчуци и произтичащата им алкализираща сила не е достатъчна за неутрализиране на излишната киселина. Стимуланти като кафето, шоколада, цигарите, чая, алкохола, с които започват деня на повечето хора, са изключително киселинни, а стресът и твърде ниската физическа активност са допълнителна предпоставка за увеличаване на киселинността в човешкото тяло.

Тествайте сами своето собствено рН 

Проверяването на  рН става с помощта на рН ленти, които могат да определят вероятния моментен дисбаланс в човешкия организъм.

Ако анализът на рН на урината варира между 6.0 и 6.5 през деня и през нощта между 6.5 и 7.0, то функции на организма са в балансирано съотношение. През деня рН на слюнката трябва да бъде между 6.50 и 7.5. Най- добре рН на урината и слюнката се контролира един час преди и два часа след хранене. С тестването на  урината  се добива реален поглед върху способността на организма да усвоява утаената киселина и минерали, особено калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали служат като буфери. Това са веществата, които спомагат за постигането и поддържането на киселинно-базовия баланс. Но дори и при достатъчно количество буфери, нивата на киселинни или алкални метаболитни странични продукти могат да станат крайни. Урината е идеален способ за отделяне на  излишъка от киселинни вещества, които могат да неутрализират действието на буферите. Ако средното рН на урината е под 6.5, то тялото е претоварено, кръвта и тъканите се натоварват с киселинни остатъци на метаболизма и тялото преминава в  състояние  на "самоотравяне".

Какво може да причини ацидозата 

Повечето хора с увреден киселинно-базов баланс имат повишена киселинност. Това състояние принуждава организма да „краде”,  да отнема минерали (Ca, Mg, Na, K) от жизненоважни органи и костите, за да неутрализира киселините и да им позволи да се отстранят с урината. Състоянието на ацидоза може непрекъснато и почти незабележимо да натоварва организма, оставяйки непоправими щети.

Всеки орган има свой собствен ph.

Стомаха- 1.5-3;

Урина и слюнка-  6.4;

Кръв- 7.35;

Тънки черва- 6.5.

Храненето, като предпоставка за нормално pH 

Важно е да комбинирате храната в диетата според ефекта й върху рН на кръвта. Обикновено правилото при хранене е прием на 25-30% от киселинните храни и 75-70% от алкалните.

Забележка: От всяка група киселинни или алкални храни е необходимо да се изключат онези храни, които пречат на храносмилането или предизвикват алергични реакции.

За тази цел е добре да се върнете към хранителните навици на нашите предци и да увеличите приема на картофи, плодовете, непреработеното месо, пълнозърнести храни и т.н. Също така е необходимо постигането по всякакъв начин на преодоляване на  стреса в организма.

pH е в основата за въздействие върху организма, което означава, че когато в него се установи оптимално рН,се създава база за унищожаване и намаляване на редица  заболявания и наранявания в него.

Водещи продукти за постигане на правилното pH в човешкия организъм са бананите, картофите, смокините, крушите, стафидите, магданоза, ечемика, лимоните, грейпфрута.

Средно алкални са:

Бадеми, аспержи, авокадо, сурова грах, цвекло, моркови, спанак,  тиквички, папая, киви, стафиди, круши, ябълки, броколи, пресни банани, къпини, малини, грозде, сушени кайсии, сливи, зелен чай, оризов сок, ечемик.

Ниско алкални храни са:

Alfalfa (люцерна), див ориз, артишок, пресен боб, зеле, целина, цикория, кокосово мляко, прясна млада царевица, краставица, ряпа, чесън, праз лук, зелени водорасли, джинджифил, кисело мляко, суроватка, кефир,  гъби, кайсии, праскови, повечето ягодоплодни плодове, лимон, череша, гуава, манго, пъпеш, диня, нектарина, суроватъчен протеин на прах, елда семена, лен, ябълков оцет, пробиотици, минерална вода, пилешки гърди.

Неутрални масла са:

Студено пресованите масла от маслини, соя, ленено семе.

Изразено кисели храни са: 

Алкохол, хляб, кофеин, кафе, производни на  царевично брашно, горчица, лекарства, всички видове брашна, мед, фъстъци, всякакъв вид ориз, соя, соеви люспи, тофу, макаронени изделия, захар, сирене, свинско месо , риба, калмари, миди, риба тон, сардини, скариди, какао, пшенично брашно, тютюн, бира, изкуствени подсладители, колбаси, ацетилсалицилова киселина, химикали, хербициди, пестициди.

Кисели храни са: 

Сушен боб, сушени кокосови орехи, сок от червени боровинки, яйца, плодови желета, шоколад, сладолед, мляко, масло, маргарин, винен оцет, пуканки, , газирани напитки, фъстъци, лешници, масло, маруля, замразени и консервирани храни, боровинки, салата, пшеница, хляб, крекери, овесено брашно, соево мляко, ръжено мляко, бразилски орех, лешник, тахини.

Кисели масла са:

Масло от авокадо, слънчоглед, рапица и сусам.