Енциклопедия на болестите - Ангина - Bio Хранителни добавки - Max Bio Life - симптоми, причини, изследвания, лечение, превенция

Какво е ангина?

Под термина "ангина" обикновено се разбира комбинацията от възпаление на гърлото, сливиците и лимфните възли около него със съответна повишена телесна температура, болки в ставите и мускулите.

Сливиците (тонзилите) са двойка специализирани лимфни възли, намиращи се от двете страни на гърлото, непосредствено зад и над езика.

Сливиците са част от имунната система и предпазват от микроорганизми, които могат да причинят инфекция през носа и устата. Те го правят, като съхраняват бели кръвни клетки, убиващи бактериите и вирусите, когато навлизат в носа и устната кухина. Когато настава такъв процес, се стига до лека инфекция в сливиците. Инфекцията стимулира имунната система да създаде антитела срещу бъдещи инфекции. Но в някои случаи сливиците могат да бъдат претоварени от бактерии или вируси. Тогава биват атакувани от Бета-хемолитичните стрептококи, които са отговорни за повечето случаи на тонзилит (възпаление на сливиците). Много от респираторните вируси, включително вируса на Epstein-Barrow (EBV), които причиняват мононуклеоза, могат също да причинят възпаление.

Признаци и симптоми на ангината

Вследствие на възпалението, сливиците на болния се уголемяват и зачервяват, като по тях се наблюдават неравности. По инфектираната и повърхност могат да се се наблюдават бели налепи под формата на точици или по- големи петна. Понякога третата сливица също може да бъде засегната от болестния процес. Останалите признаци и симптоми на ангината са болки в гърлото, трудно преглъщане, главоболие, повишена температура, умора и болезнени и увеличени лимфни възли на шията.

Рискови фактори за появата на ангина

Ангината обикновено засяга децата на възраст между 3 и 6 години, период в който имунната им система не е напълно изградена. Рискът за детето е още по-голям, ако посещава училище или детска градина. Вирусите и бактериите се размножават на места, където хората, особено децата са в тесен контакт в продължение на часове всеки ден. Излагането на пасивно пушене също увеличава риска от възпаление и други инфекции на горните дихателни пътища.

Кога трябва да се потърси медицинска помощ

Ангината може да доведе до усложнения при ненавременно лечение. Съветването с лекар е наложително, ако болният отговаря на един от следните критерии:

Незабавно трябва да бъде потърсена медицинска помощ, ако болният има затруднения с дишането или преглъщането на каквото и да било, включително слюнки.

Енциклопедия на болестите - Ангина - Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Също така е наложителна спешна медицинска помощ, ако се появят нови признаци или симптоми, като силно главоболие, гръдна болка, болки в ставите, обрив или повръщане.

Изследвания и диагностициране на ангената

Диагностицирането на ангината се основава ан физически преглед и лабораторно изследване на материал от гърлото.

Физическият преглед включва проверка за зачервяване и други изменения и признаци на гърлото и сливиците. Взимането на стерилен материал (секреция) от гърлото става чрез стерилна пръчка, която се натрива в областта на засегнатите лигавици. на гърлото, след което пробата се анализира лабораторно. Лечението се провежда въз основа на резултатите от растежа на бактериите и/ или изследване за наличие ан стрептококи. Вирусните инфекции не реагират на антибиотици.

Усложнения при ангина

Понякога подуването на сливиците, включително и на третата, могат да окажат влияние върху дихателната система на болния, като се стигне до затруднено дишане, особено при бебетата.
Ако не се лекува, ангината може да доведе до натрупване на аксиларен абсцес между сливиците и околните меки тъкани (перитоничен абсцес). Абцесът може да покрие и голяма част от меката област на гърба на небцето в устата на болния (мекото небце).

Понякога подуването може да бъде толкова силно, че небцето и езика се допират и по този начин да се предотвратява преминаването на въздушния поток, което прави дишането изключително трудно. Подутите аденоиди, лимфните тъкани разположени в задната част на гърлото при децата, могат да затворят тръбата, която води от носа към ушите (Евстахиевата тръба). Това може да доведе до натрупване на течност, която понякога води до инфекция на средното ухо и може да повлияе на развитието на слуха или речта на детето. В някои случаи уголемените сливици могат да предизвикат хъркане и да повлияят на качеството на съня. Някои щамове на стрептококови бактерии, които причиняват тонзилит могат да предизвикат възпаление на бъбреците или ревматична треска, възпаление, което може да повлияе на сърцето, ставите, нервната система и кожата.

Лечение на ангина

В по- отдавнашните времена, оперативното премахване на сливиците (тонсилектомия) е било значително по- често срещана практика. Днес лекарите много по-трудно взимат такова решение. Това е така отчасти, защото възпалението на сливиците често може да бъде ефективно лекувано с домашни грижи или антибиотици, което намалява риска от възможни усложнения. Решение за оперативна намеса обикновено се взима, когато възпалението им засяга слуха или дишането на болния или се появява необичайно често.

Тонсилектомията обикновено се извършва като краткосрочна операция. Това означава, че болният ще може да се прибере у дома на втория ден след операцията. Въпреки това, периодът на възстановяване след оперативната намеса е две седмици. След операцията болният може да има болки в гърлото и ушите. Трябва да се приемат много течности със стайна температура. Използването на овлажнител също може да помогне, като същия трябва да бъде почистван ежедневно, защото за бактериите и плесените влажността е отлична среда за развитие. През първата седмица след операцията не е желателно контактуването с други хора поради опасност от зарази. В този период болният е по-податлив на инфекции. Имайте предвид, че отстраняването на сливиците може да намали инфекциите в гърлото, но не може да ги предотврати напълно.

Възпалението на сливиците, причинено от стрептококова инфекция, обикновено се лекува с антибиотици. Понякога, особено при децата, които имат затруднения при преглъщане, антибиотикът може да се приложи и чрез инжектиране. Лечението обикновено продължава най-малко 10 дни, като е много важно лечението да не се прекъсва по средата, независимо от това как се е почувствал болния. Преустановяването на лечението спомага за производството на бактериални щамове, устойчиви на антибиотици.

В допълнение, инфекцията може да се върне, причинявайки потенциални сериозни усложнения. За съжаление, понастоящем няма лечение за вируси, които причиняват възпаление на сливиците. Това означава, че лечението се съсредоточава върху мерките за облекчаване на заболяването. Периодът на възстановяване на болния може да продължи от 7 до 10 дни.

Превенция

Честото и качествено миене на ръцете със сапун е все още най-добрият начин да се предотвратят всички видове инфекции. Ако е възможно, избърсването на ръцете да става с кърпа за еднократна употреба. Ръцете трябва да се поддържат чисти по всяко време, не само реди хранене. Болният не трябва да преотстъпва чашата и приборите си на други лица. Хигиената на тези прибори също е много важна.

Как болният може да си помогне сам

Ето някои предложения за облекчаване на симптомите на тонзилит. Много почивка. Сънят помага на тялото да се бори с инфекцията. Болният трябва да си остане вкъщи напълно се възстанови. Пиенето на много и хладки течности- сокове и чай, облекчава болезненото гърло.

Правенето на гаргара с хладка солена вода по няколко пъти на ден също помага. За целта се разтваря 1/2 до 1 чаена лъжичка сол в 2 dl топла (хладка) вода.

Поради риска от синдрома на Рей, животозастрашаващо заболяване, децата под 16 годишна възраст не трябва да приемат ацетилсалицилова киселина. Също така трябва да се внимава с дозирането на лекарствата. Никога не бива да се превишава изписаната доза на своя глава. Консултирането с личния лекар е наложително при наличие на всякакви усложнения във връзка с основното заболяване.