Енциклопедия на болестите - Менингит - Bio Хранителни добавки - Max Bio Life. Описание, рискови фактори, симптоми, медицински изследвания, лечение, усложнения, превенция.

Менингит

Група: Инфекциозни болести

Други наименования: Вирусен менингит, Бактериален менингит

Менингитът е заболяване, което предизвиква възпаление на обвивката на главния и гръбначния мозък. Причинителите на менингита са вируси, бактерии, гъбички и дразнещите ефекти на различни химични вещества.

Описание на болестта

Бактериите, които най-често причиняват менингит са: Neisseria meningitidis (менингококи), Streptococcus pneumoniae (стрептококи) и по- рядко Haemophilus influenzae при децата.

Най-често, причината за бактериален менингит е бактериална инфекция, която е засегнала други части на тялото и която се разпространява чрез кръвта в мозъка или гръбначния мозък.

Съществуват няколко вида менингит- остър вирусен, бактериален и хроничен менингит (напр. туберкулозен, стрептококов, сифилитичен, ...), които са по-меки и по-дълги. Острият бактериален менингит е много сериозно и опасно заболяване, което трябва да бъде незабавно лекувано, поради опасността от трайни увреждания.

Рискови фактори за появата на менингит

Седемдесет процента от инфекциите настъпват при деца, които са под 5-годишна възраст и най-често се причинява от ентеровирус.

Обичайният вирусен менингит е по-мек и е по- често срещан от бактериалния менингит. Той засяга повечето хора под 30-годишна възраст. Другите видове вирусен менингит са по-рядко срещани, но са по-сериозни от гледна точка на последствията.

Менингококите (бактериален причинител на менингита) се срещат в носа и гърлото при 5% от хората, но само малка част от тях могат да пострадат от менингит. Менингококовият менингит може да възникне при епидемии в затворени общества, като например училища, университети, казарми. Пневмонията е обичайно срещаната причина за менингит при възрастните. Рисковата група се състои от алкохолици, хора с хронично възпаление на ухото, синусите, затворена травма на главата, пневмония или хора с премахнат далак.

Енциклопедия на болестите - Менингит - Bio Хранителни добавки - Max Bio Life

Симптоми

Най-важните симптоми са: повишената температура, главоболието, изтръпването и болки във врата и мускулите, повръщането, чувствителност към светлината (фотофобия), променено състояние на съзнанието (свръхчувствителност, безпокойство, сънливост до кома), разстройства в говора.

Възпалението на дихателните пътища обикновено предхожда треската, главоболието, скованото гърло и повръщането.

При малките деца на възраст от 3 месеца до 2 години, симптомите са по-малко предсказуеми. Треска, повръщане, раздразнителност, спазми на цялото тяло, спазми и напрежение на фонтанелата са най-честите симптоми, а схващането на врата може да отсъства.

Какви видове медицински изследвания се предприемат при менингит?

• лумбална пункция, изследване на цереброспиналната течност (глюкоза, брой клетки, изолиране на причинителя);
• рентгенова снимка на главата, на синусите и на гръдния кош;
• Компютърна томография на главата, поради възможни абсцеси или дълбоки отоци на мозъка.

Менингит - лечение

За лечение на бактериалния менингит се прилагат антибиотици, като избора им зависи от вида на бактериите, които са го причинили. Когато става дума за вирусен менингит, то антибиотиците не притежават ефективност.

Лечението на менингит се извършва в болница.

Лечението на вторичните симптоми, мозъчен оток, шок и епилептични атаки става с други лекарства.

Усложнения при менингит

Ако менингитът не се лекува или заболяването се усложни, то той може да причини:

загуба на слуха;
увреждане на мозъка;
загуба на зрението;
глухота;
епилепсия;
парализа на крайниците.

В случай на съмнение за диагнозата- менингит, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ! Навременното лечение е ключът към добрия резултат.

Превенция

• Ваксиниране;
• Членовете на семейството и други, които са в близък контакт с хора с менингококов менингит, трябва да приемат антибиотици по лекарска предписание.